III Tárogató A2 plakátIlyen volt tavaly: "Sikeres értékőrzés Tápiószelén: II. Tárogató Fesztivál"
A Terék József ötlete alapján elinduló, és rövidesen a harmadszor megismétlődő fesztivál kiemelkedik a Tápió mente valódi értékőrző eseményei közül. Népzene "sztárjai" mellett idén is, talán az eddigieknél is nagyobb szerepet kapnak kistérségünk tehetségei. Mi biztosan ott leszünk tápiószelei Népkertben, június 2-án és 3-án! Részletek a "Bővebbenben")

 

III. Tárogató Fesztivál
2018. június 02-03. „Tápiószele, ahol az érték a mérték!”

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre Tápiószelén a hagyományteremtő céllal Tápiószele Város Önkormányzata által útjára indított Tárogató Fesztivál. Közép-Magyarország egyik kiemelkedő fesztiváljának középpontjában a magyarság jelképe, a 2014 decemberében hungarikummá lett tárogató áll. Terék József, a kétnapos rendezvény házigazdája Tápiószele szülöttje, a Tápió mente népzenekutatója, aki igyekszik minden évben lehetőséget biztosítani zenekarában, illetve a produkciókban is a helyi, térségi tehetségeknek, ez által is népszerűsítve fiataljaink által megőrzött értékeinket. Zenekarában már két éve megtalálhatók egykori tanítványai (Horváth Éva Sára - népdalénekes, Szekeres Marcell Péter – nagybőgő), kikkel folyamatosan járják a világot. Legutóbb Kínában, illetve a Fülöp-szigeteken mutatták meg térségi értékeinket, melyet hatalmas siker és újabb meghívások követtek.

A Tárogató Fesztiválon a Tápió mentéről származó Fehér Gyula vezetésével kiváló magyarnóta muzsika lesz hallható a legnagyobb nótaénekesekkel, melyet tárogatósok koncertje követ. A térségi fiatal tehetségek koncertje után pedig hallható lesz Balogh Kálmán híres zenekara, mellyel szinte az egész világot bejárták. Ebben a produkcióban is lesz helyi közreműködő, hiszen a tárpiószentmártoni Fehér Viktória cimbalmozni fog egy szám erejéig, aki a Magyar Örökség-díjas cimbalomművész tanítványa jelenleg.

50 éves a Tápiómente Táncegyüttes idén, akik ez alkalomból egy igazi fergeteges műsorral készülnek a közönség számára a tavaly itt fellépő Nyírség Táncegyüttes, valamint a két évvel ezelőtti Nógrád Táncegyüttes után.

Az est sztárvendége nem más lesz, mint a mai kor egyik legjobb balkáni-magyar koncertjét biztosító Cimbaliband és az X-Faktor győztes Danics Dóra

Aki pedig ünnepelni szeretne egy soha, a vidéken még nem látott nagy létszámú népi zenekarral, az ellátogathat Terék József és barátainak 10 éves ünnepi gálaműsorára június 03-án, vasárnap a Simonffy Kálmán Művelődési Házba, ahol 25-30 muzsikus örömzenéjét élvezhetik „Egy szám erejéig…” címmel.

A programról bővebben:

2018. június 02. Szombat

Helyszín: Tápiószele, Népkert

12.00 - 13.30h    „Húzzad Rajkó, virradatig a nótát!”

Ki ne hallott volna a híres Rajkó zenekarról, mely 66 évvel ezelőtt, 1952-ben alakult. Számos, Tápió mentéről elszármazott cigányzenész megfordult a Farkas Gyula által alapított Rajkó Iskolában. Közülük többen jelenleg is a zenekar tagjai, melynek vezető prímása Fehér Gyula, tápiógyörgyei származású muzsikus, csakúgy, mint cimbalmos testvére, Fehér István. Egykoron itt tanult a tápiószelei származású Fehér László klarinétos, Fehér „Csicsó” Gusztáv (brácsás), a tápiógyörgyei származású Zsiga Alajos (cimbalmos), a tápiószecsői születésű Maka Gyula (nagybőgős) is. A nagyzenekaros műsor két sztárénekese nem más, mint a Dankó Rádióból, Thália Színházból, a Budapesti Operettszínházból, a Debreceni Csokonai Színházból, illetve a Kolozsvári Operából jól ismert Benedekffy Katalin, az „utazó székely nagykövet”, opera és operett-énekesnő, a Nemzetközi Szent György Lovagrend birtokosa. Énekes társa a Dankó Rádió műsorvezetője, a Liszt-díjas Tarnai Kiss László, a magyarnóta énekesek koronázatlan királya, a Magyar Kultúra Lovagja, akinek több évtizedes rádiós tevékenysége révén tűzön-vízen keresztül eljuthatott a magyarnóta a kedves hallgatók otthonába.

A műsorban előtérbe kerülnek a tápiószelei születésű Simonffy Kálmán szerzeményei, illetve megemlékezünk az idén 160 éve született híres magyarnóta-szerző cigányprímásról, Dankó Pistáról is.

14.00-15.00h      „Az a híres tárogató!”

Hajdanán minden településen volt 1-2 tárogatós, aki munka után estefelé kiült a ház mellé és fújta „a magyarság jelképét”, a 2014 decemberében hungarikummá lett tárogatót. Ezt az időt adja vissza a 60 perces koncert, ahol a magyarországi tárogatós élet újabb kiválóságait ismerhetjük meg:

Rónai Lajos az aszódi Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskolát több évtizeden át kiválóan vezető, nyugalmazott intézményvezetője, Lajtha László díjas népzenész, a Galga mente népzenekutatója, a Fix-Stimm zenekar alapító tagja több mint három és fél évtizede.

Margetán Máté a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakán 2017-ben végzett művésztanára, a Tarsoly zenekar tagja, a fiatal feltörekvő fafúvós generáció egyik kimagasló és ugyanakkor szerény alakja, aki hangszerjátékát már számtalan eurázsiai turnén ismertette meg a közönséggel.

Cserta Balázs népzenész, jazz-muzsikus a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte népzenei, illetve jazz művésztanári képesítéseit. Az ország egyik legtöbbet alkalmazott és egyben sokoldalú fúvósa tagja a szülővárosában, Székesfehérváron évtizedek óta működő Galiba Népzenei Együttesnek, a Fekete-Kovács Kornél által vezetett Modern Art Orchestra-nak (Budapest), illetve a Szirtes Edina „Mókus” által vezetett Fabula Rasa formációnak, de megtalálható számtalan színházi produkció zenekarában is. A világhírű zeneszerző, Ennio Morricone felkérésének is eleget tehetett Balázs az elmúlt években.

A tápiószelei születésű Terék József, a „Tápió mente népzenekutatója”, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenei előadóművész zárja a koncert sorait, aki saját tárogató-szerzeményeket mutat be „Tárogatón innen és túl” című, megjelenés előtt álló lemezéről, mely a tárogató népszerűsítése, a tárogató-repertoár bővítése céljából készült kiadvány.

Meghívást kapott erre a napra Tápiószele nagy büszkesége, Szalay Antal és cigányzenekarának kiváló tárogatós-klarinétos-pánsíposa, Fehér László, aki jelenleg a németországi Salonorchester Hungarica tagja már két éve Bad Mergentheimben. Édesapja és testvérei is muzsikusok voltak, akik fiatal korában elköltöztek Nagykőrösre, majd Budapestre. A magyar cigányzenei élet egyik legkedveltebb klarinétosa, akik minden időben megállta a helyét az elmúlt öt évtizedben.

15.00-16.00h      „Tápió mentéről jöttem!”

Egyre több fiatal tehetséges gyermek van a Tápió mentén. Büszkén képviselik népdalos, népzenei, népviseletes értékeinket, melynek érdekében sokat tesznek, kortársaikhoz képest rengeteg áldozatot hoznak. A műsorban fellép a tápiószelei Sass Éva, aki az Oktatási Hivatal által 2017. évben megrendezett VIII. Országos Népzenei Verseny II. korcsoportjának győztese, illetve számos országos népdaléneklési és népmesemondó verseny helyezettje. Fellép a Sülysápi Móra Ferenc Általános Iskola kiváló fiú énekese, Gál Gergő; a Farmosi Általános Iskola nagy büszkesége, Czira Sára, aki a 2017. évben megrendezett III. Tápió menti Népdaléneklési Verseny győztese volt. Itt lesz a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola két népi ének szakos hallgatója, Fehér Viktória Tápiószentmártonból, Sillo Réka Úriból. Réka és a velük szintén fellépő tápiószentmártoni Horváth Éva Sára a 2017. év Fölszállott a Páva selejtezőjén indultak, ahol képviselték térségünket a megmérettetésen. Horváth Éva Sára Terék József és barátainak zenekari tagja már két éve, csakúgy, mint a fellépőket kísérő Szekeres Marcell Péter, akik valamennyien Terék József egykori tanítványai voltak.

16.45-17.45h      Balogh Kálmán & the Gipsy Cimbalom Band

Balogh Kálmán sokoldalú cimbalomjátékának, műfaji nyitottságának elismerése, hogy olyan, nemzetközileg is elismert zenekarokkal, zenészekkel koncertezett és készített lemezfelvételt, mint a magyarországi Muzsikás, Jánosi, Ökrös, Téka, Méta, Zsarátnok, Vízöntő, Vasmalom, a svéd Orient Express, az angol Transglobal Underground, a spanyol Berregüetto, az amerikai Peter Ogi, a holland Sultan, valamint a Joel Rubin Jewish Ensemble. A Budapest Fesztiválzenekarral Brahms Magyar táncait játszotta lemezre 1994-ben, turnézott a Brooklyn-i illetve a Maimi-i Philharmonic Orchestrával. Részt vett számos egyéb produkcióban is Mártha Istvánnal, a Budapest Ragtime Band-del és Szakcsi Lakatos Bélával. 1985-ben a Népművészet Ifjú Mestere lett, 1999-ben EMERTON díjat kapott.

Balogh Kálmán sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Gypsy Cimbalom Band-et. Zenésztársai egytől-egyig hangszerük mesterei, akik a legvirtuózabb szólókra is képesek. Ennek köszönhető, hogy bármilyen zenei ötletet könnyedén megvalósítanak. Többnyire közismert zenei témákból indulnak ki, a megközelítés azonban teljesen újszerű. A zenészek kezei alatt ezek a témák új életre kelnek, tele humorral, a műfajok, stílusok olyasfajta elegyítésével, ami mégsem okoz törést a zene egységében. Koncertjeiken ily módon sokféle kultúra sokféle zenéje megszólal, ez lehet az egyik ok, amiért nemcsak Magyarországon, de külföldön is nagyon közkedvelt és foglalkoztatott a zenekar. Zenéjüket nyugodt szívvel nevezhetjük világzenének a szó szoros értelmében, hiszen repertoárjukban megfér egymás mellett a magyar autentikus népzene, csakúgy, mint a spanyol flamenco muzsika, vagy akár a különböző balkáni népzenék. A zenekari felállás sem a megszokott, hiszen a hagyományosnak mondható hegedű, cimbalom, nagybőgő összeállítást trombita és gitár egészíti ki. A zenekar lebilincselő színpadi játékából árad a muzsikálás öröme, amely a közönséget is magával ragadja.

A zenekar tagjai:

Balogh Kálmán  cimbalom
Bede Péter                        szaxofon

György Mihály  gitár 

Kovács Ferenc  trombita, hegedű

Frankie Látó                      hegedű

Novák Csaba                     nagybőgő

Balogh Gusztávének

A koncert további érdekessége lesz, hogy egy szám erejéig közreműködni fog a tápiószenmártoni Fehér Viktória, aki népdalénekes tanulmányai mellett Balogh Kálmánnál tanul már több éve cimbalmozni Vácon.

18.00-19.00h      „Az 50 éves Tápiómente Táncegyüttes nagyműsora”

Az Örökös Kiváló Együttes címmel kitüntetett nagykátai Tápiómente Táncegyüttes 1968-ban alakult, 2018-ban ünnepli fennállásának 50 éves évfordulóját! Ez idő alatt nem csak a Tápió-vidék, hanem az egész magyarság méltó kulturális nagykövete lett, szerte a világban! „Örökös Kiváló” együttes, számtalan külföldi és belföldi fesztivál nyertese (Agrigento, Chile, Franciaország, Kína, Olaszország, Finnország…). Idén 35. alkalommal rendezik meg a „Kátai Tánctalálkozót”, amire minden évben négy – öt külföldi együttest is meghívnak. Az együttes jelenleg több mint 100 táncossal, megújult jelmeztárral és saját zenekarral rendelkezik. Munkájuk célja, hogy a régió gazdag ének, zene és tánckultúráját belföldön és külföldön is megismertessék, képviseljék!


Művészeti vezető: Vámos László. Harangozó Gyula-díjas néptáncművész, koreográfus, a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetettje


Tiszteletbeli együttes vezető: Domján Lajos, a Magyar Kultúra Lovagja
Zenekari kíséret: Terék József és barátai

20.00-21.30h      Cimbaliband Balkan Projekt Danics Dórával

A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal, A banda tagjainak jelentős népzenész múltja van, így a Cimbaliband “boszorkánykonyhájában”  a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva készülnek a fogások. A zenei csemegéket pedig  úgy tálalják elénk, hogy a dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, fűszerezve egy kis jazz-el, latinzenével, balkáni ritmusokkal és egy sejtelmes női énekhanggal.. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok a gödöllői születésű Unger Balázst a "cimbalom Chuck Berry-je" ként! Gyors ”riffjeivel” változatos stílusban mozgatja, irányítja a zenekart az igazi magyar akusztikus "keverőpult" mögül. A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti kelet- európai cimbalom rock’n’roll!

A zenekar tagjai:

Danics Dóra – ének, a 2013-as X faktor győztese

Unger Balázs – cimbalom, vokál

Unger Gergő, gitár, koboz, ének

Solymosi Máté – hegedű

Tóth Gergely – nagybőgő

Babos Lőrinc – dob, derbuka, cajon, kanna

Bede Péter – szaxofon, tárogató

Kísérőprogramok a szombati napon: hangszerkészítő-mesterek bemutatkozása (tárogató-, cimbalom-, furulya-, citerakészítő mesterek)

2018. június 03. vasárnap

Helyszín: Tápiószele, Simonffy Kálmán Művelődési Ház

16.00-18.00h      Terék József és barátainak 10 éves gálakoncertje

Terék József 2009 óta foglalkozik szűkebb hazájának, a Tápió mente 21 településének népdalos, népzenei, népviseletes értékeinek kutatásával, dokumentálásával, publikálásával. Ennek eredményeként 15 CD, 1 DVD-ROM, illetve 3 könyv jelent saját szerkesztői munkája, zenei rendezői és előadóművészeti tevékenységének eredményeként. Mindezek népszerűsítésére Tápió menti Népdaléneklési Versenyt indított útjára 2015-ben, ahol a megye tehetséges fiataljai mérettették meg magukat, majd az itt szerzett tájegységi népdalos új ismereteket terjesztik az ország számos pontján, a versenyeken.

Elkezdődtek a népzenei, néptáncos produkciók színpadon történő megvalósításai az ország több területén, melyekkel már országos és nemzetközi szinten is fellépnek az előadók.

A tanárok oktatási segédanyagként tudják használni a kulturális értékmentő kiadványokat, melyekkel újabb 3-4 generációra megőrizzük, átörökítjük saját helyi értékeinket.

Mindezek összegzése lesz hallható a zenekar előadásában, kiváló előadók, közreműködők segítségével, a magyar népzenei és cigányzenei élet legkiválóbb muzsikusaival. Felcsendülnek a zeneszerző világversenyek döntős és helyezett számai, elhangzanak új tárogató szerzemények. Közreműködik Pál István „Szalonna” – prímás (Liszt-díjas népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője), Radics Ferenc – prímás (Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett előadóművész, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője), a Junior Príma díjas Kubinyi Júlia (népdalénekes), Hetényi Milán (A Népművészet Ifjú Mestere díjjal kitüntetett népdalénekes), Boda Péter énekművész, Ürmös Sándor cimbalomművész, a nyíregyházi Szikes zenekar és még sokan mások.

Mindenkit várunk sok szeretettel!

A belépés díjtalan!